STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

10 ok, amiért jó csókolózni…

2017.11.21.

10 ok, amiért jó csókolózni…

Valószínűleg azt gondolják, hogy ezzel nem mondunk semmi újat… hát ez nem egészen igaz, a kutatók sokféle hasznos élettani hatást találtak csókolózó emberpároknál. Mondhatjuk nyugodtan, hogy káros hatása nincsen (de van, leírjuk azt is). Az adatok a világ sok tájáról származnak, és mind azt igazolják, hogy napi egy csókolózás, és nem kell hívnunk az orvost… Lássuk, mi minden kellemes dolog származik a jól elcsattant csókokból!


10 ok, amiért jó csókolózni…1) Javítja a hangulatunkat 
A csók közben az agy dopamint választ el, amely a vágy és kötődés „hormonja” többek között, valamint szerotonint, ami javítja a kedélyállapotunkat. Az érzések és érzelmek felrázásával javíthatjuk testünk-lelkünk általános állapotát. 

2) Csökken a stressz
Egy hatalmas csók közben a világ szinte megszűni körülöttünk, agyunk is elcsendesedik, testünk relaxál, így elűzzük a stresszt. Csökken a szervezet kortizol-szintje (ez a hormon felelős a stressz kialakulásáért). A csók stimulálja agyunkat, a béke és nyugalom érzése a szervezet oxytocin-szintjét is megváltoztatja. 

3) Bőrünk tónusa is javul
A csókolózás alatt 34-féle arcizom és 112 helyzetváltoztatásért felelős izom működik együtt és egyszerre. Legfontosabb ezek közül az ún. musculus orbicularis oris, azaz a száj körüli izom mozgása. 

4) Megelőzheti a fogszuvasodást (?) 
Egy kis nyelves csók – és elfelejtheted a fogorvost… Viccen kívül, a csókolózás növeli a nyálképzést, és a nyál „lemossa” a baktériumokat, amelyek fogszuvasodást, plakk felrakódást és lyukas fogakat okozhatnak. 

5) Csökken az allergia
A csók csökkenti az ún. IgE antitest-képzést a vérben, ez felelős az allergiás jelenségek kialakulásáért (a hisztamin felszabadulásáért). A hisztamin okozza az allergiás tüneteket, pl. tüsszentés, szemduzzadás, orrfolyás, viszketés stb. 

6) Kalóriákat is égetünk a csókolózással! 
A csókolózás alatt nő a szívritmus, a pulzus gyorsul. A gyorsabb szívműködés adrenalint termel, és más ingerületátvivő anyagokat. Az adrenalin-kiáramlás gyorsítja az anyagcserét, így kalóriákat éget el. Dr. Alexander DeWees vizsgálatában kimutatta, hogy egy legalább 20 másodpercig tartó csók 2-3 kalória/perc energiát képes elégetni. 

7) Szívünk egészséges marad
A csókolózás alatt alacsonyabb a vérnyomás, sőt a koleszterin-szint is. Fiatal házasokon végzett vizsgálat szerint a gyakori csókolózás csökkenti a stresszt, a koleszterin-szintet és nagyobb az elégedettségérzés. A stressz a szívbetegség egyik közismert kockázata. Így a csókolózás közvetett módon, de védhet a szív- és érbetegségek ellen. 

8) Veszélyek: csókbetegség, kontakt allergia 
A csók és a nyálcsere a baktériumok cseréjét is jelenti, ez a természetes vakcináció… Egy másik ember baktériumflórája antitesteket termeltet bennünk, javul az immunitás, a betegségek megelőzése. 
Van néhány veszély azért, amit érdemes megjegyeznünk, az egyik a fiatalok (huszonévesek) csókbetegsége, amit orvosi néven mononukleózisnak neveznek, de ide tartozik az influenza és a herpesz is. (Megjegyezzük, hogy ezek mind vírusos betegségek). Ha a nyálban jelene van e vírusok bármelyike, fennáll a partnerben a betegség kialakulásának veszélye. Fontos az ételallergia említése is, pl. a mogyoró-, vagy kagylóallergia, adott esetben arra érzékeny csókolózó partnerünkben akár halálos allergiás reakciót válthat ki! 

9) A csók mint fájdalomcsillapító (?)
Hosszú, fárasztó nap után fáj a hátunk? Néhány csók, és elfelejthetjük a fájdalomcsillapító gyógyszert… A csók alatt a szervezet endorfinokat is elválaszt, amelyek a morfinnal azonos hatású – vagy erősebb fájdalomcsillapító hatással bírnak, viszont nem okoznak székrekedést, mint a morfin, így még jobban járunk… 

10) Életet adhatunk az éveknek

Hölgyeim, a férjüknek, férfipartnerüknek adott reggeli búcsúpuszi a férfi életét akár 5 évvel is meghosszabbíthatja! Vizsgálatok szerint a „jól karbantartott” férfiak valóban tovább élnek, sajnos a hölgyekre ugyanez sajnos nem igazolódott. Az viszont bizonyos, hogy a reggeli csóknál a lábujjakra emelkedéstől szép lesz a sarkuk, és a legszebb az egészben, hogy alig várják, mikor jön már haza a szeretett férfi… 

Forrás : Egeszsegkalauz

vissza

Hozzászólások