STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

11 tipp puffadás ellen

2017.09.27.

11 tipp puffadás ellen

Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva.

Sajnos a puffadásért felelős lassabb emésztőrendszer elég gyakori a 40 felettieknél. A jó hír: számos apró trükk van, amellyel meg tudjuk szüntetni a puffadást - ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban.

Gyakran kínozza puffadás és gyomorégés?

1. Több rost

A székrekedésnél semmi sem puffasztja fel jobban a gyomrot, úgyhogy kezdjük a reggeleket egy jó rostos müzlivel, hogy beindítsuk a napot - és magunkat is. Olyan müzlit vagy gabonakeveréket keressünk, amelyben mindkét rosttípus megtalálható: a vízben oldhatatlan (cellulóz, lignin) és vízben oldhatóak (pektin, növényi gumik és gyanták) is.

2. Nyersebb zöldség

Szavazzunk a főtt zöldségre inkább a nyersek helyett. Fél csészényi főtt sárgarépában ugyanannyi tápanyag van, mint egy csészényi nyers sárgarépában, viszont kevesebb helyet foglal az emésztőrendszerünkben. 

3. Kevesebb csípős

Az sem mindegy, hogy mivel ízesítjük ételeinket. A kapor, bazsalikom, menta, zsálya, tárkony és a rozmaring sokkal jobban kíméli a gyomrot, mint a a feketebors, a csilipor, a csípős szószok vagy éppenséggel az ecet. És hogy miért? Az ezekkel ízesített ételek hatására elkezd termelődni a gyomorsav, ez pedig irritálni fogja gyomrunkat.

4. Kevesebb rágógumi

A rágógumizás közben levegőt nyelünk, ez a levegő pedig beszorul a beleinkbe és felesleges terhelést, felfúvódást és puffadást okoz.
11 tipp puffadás ellen
11 tipp puffadás ellen

5. Kevesebb mesterséges édesítőszer

A szorbitol, xilitol és a mannitol hiába könnyíti sokunknak az édesebb élelmiszerek fogyasztását, bizony megterhelheti gyomrunkat és puffadást okozhat - a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik pedig tömve vannak ezekkel. Hacsak nem akarunk felpuffadtak lenni (vagy maradni), hanyagoljuk ezeket. 

6. Kevesebb szénhidrát

Testünknek van biztonsági energiaforrása is: ez a glikogénnek nevezett szénhidrát, amely szükség esetén energiává alakítható át. Nyugalmi állapotban viszont ezt el kell tárolni és minden egyes grammnyi glikogénhez 3 grammnyi vizet is eltárol szervezetünk. A legtöbb embernek viszont nemcsak hogy nincs szüksége az eltárolt energiamennyiségre, hanem az extra eltárolt folyadék extra problémákat okozhat -például puffadást. Ha nem eszünk annyi magas szénhidráttartalmú ételt, ki tudjuk vonni szervezetünkből az extra eltárolt folyadékot. 

7. Kevesebb bab

Erre valószínűleg már elég hamar rájöttünk magunktól is, de a bab, a káposzta vagy éppenséggel a kelbimbó rengeteg gázt tud termelni a beleinkben és könnyen úgy érezhetjük magunkat tőlük, mintha léggömböt nyeltünk volna.

8. Több mozgás

A testmozgás hatására felszabadulhat a beleinkbe szorult levegő, ráadásul feszültséget is csökkenthetünk és könnyebben megszűnik a puffadás is. A fokozott szívverés, illetve az erősebb levegővétel stimulálja a belső izmok természetes összehúzódását, ezáltal pedig a puffadás és a székrekedés is mérséklődik, hiszen pont az emésztést gyorsítjuk. Ha csak öt percet sétálunk, már az beindítja az emésztési folyamatokat a gyomrunkban!

9. Több víz

Azt hihetnénk, hogy ha több folyadékot iszunk, akkor jobban fel leszünk puffadva. Tévesen gondoljuk ezt, ugyanis szervezetünk normális működéséhez igényli a megfelelő hidratáltságot. Igyunk meg napi 8 pohár vizet, ennyire ugyanis biztosan szükségünk van. Gyömbért is ízesíthetjük a vizet, ez az emésztést is gyorsítani fogja.

10. Kevesebb sav

A kávé, tea, az alkohol, de még a gyümölcslevek is savasítanak és irritálhatják belsőnket, ettől pedig többek között fel is fogunk puffadni. 

11. Több banán

A banán, krumpli és a spenót felszívja a gyomrunkban lévő víztöbbletet, így minimalizálva a gyomrunkra eső terhelést. Az extra folyadék amúgy akkor gyűlik össze, amikor kálium- és nátriumszintjeink kibillennek egyensúlyi állapotukból. (Vigyázzunk: ha emeljük káliumszintünket, az csökkentheti a nátriumszintet.)
Forrás:Egeszsegkalauz
vissza

Hozzászólások