STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

A mediterrán étrend meglepő hatása

2018.10.01.

A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend - derült ki egy új kutatásból.

A hagyományos mediterrán étrend kutatói korábban már kimutatták, hogy a diéta csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, amagas vérnyomásés a magas koleszterinszint kockázatát, melyek szív- és érrendszeri zavarokhoz vezethetnek. Azt is megállapították már, hogy akik komolyan betartják az étrendet, tovább élnek, egyben kevésbé valószínű, hogy túlsúlyossá váljanak. Emellett a gyümölcsök, zöldségek, gabonaételek - köztük teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, illetve barna rizs -, olajos magvak, olívaolaj és kevés hal, hús, valamint tejtermék fogyasztásán alapuló étrend a kedélyállapotra is hatással van a Molecular Psychiatry című szaklap aktuális számában közölt tanulmány eredményei alapján. A szerzők ebben az utóbbi nyolc év 41 tanulmányát elemezték.

A mediterrán étrend többek között a depresszió megelőzésében is hasznos lehet
A mediterrán étrend többek között a depresszió megelőzésében is hasznos lehet

A University College London kutatócsoportját Camille Lasalle vezette, aki elmondta, hogy az eddigi bizonyítékok azt mutatják, valóban lehetnek ételek, amelyek csökkentik a depresszió kockázatát, noha egyelőre nincs elegendő klinikai teszteredmény, amely igazolná ezt. Az étel és a kedélyállapot közötti összefüggést már csak azért is nehéz megmagyarázni, mert sok egyéb tényező is szerepet játszhat ebben. A depresszió - többek között - étvágyvesztést okozhat, és aki nagyon rossz kedvű, nem is törődik magával megfelelően. Ezzel szemben a boldog ember nagyobb eséllyel él egészségesen, többek között kevesebb alkoholt fogyaszt, ami köztudottan hajlamosít a depresszióra. Lehetséges, hogy az egészségtelen - túlcukrozott, erősen feldolgozott - ételek fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, ezért fontos, hogy ezek a fogások kikerüljenek az étrendből.

Szakértők szerint ugyanakkor szigorúan ellenőrzött klinikai tesztek nélkül nem lehet kimutatni, mekkora hatása lehet a mediterrán étrendnek a depresszióra. "Széles körben elfogadott nézet, hogy szoros a kapcsolat a táplálkozásunk és a között, ahogy érezzük magunkat - a vércukorszint például egyértelműen kihatással van a kedvünkre és az energiaszintünkre. Ha azonban az ember depressziót vagy szorongást él át, akkor nehéz az egészségére figyelnie - de az is lehet, hogy ilyenkor káros megküzdési stratégiákhoz - alkoholhoz, drogokhoz - folyamodik. Ebben az esetben a gyógyulás más módjai, a terápia vagy a gyógyszerek lehetnek segítségére" - mondta Stephen Buckley, a Mind nevű, mentális egészséggel foglalkozó alapítvány munkatársa.

vissza

Hozzászólások