STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

A pajzsmirigyzavar tönkreteszi a szexuális életet

2017.08.21.

A pajzsmirigyzavar tönkreteszi a szexuális életet

Komoly párkapcsolati problémák kiváltója lehet a partnerek libidója közötti eltérés megnövekedése. A szexuális vágy csökkenéséért sok esetben okolják a fokozott stresszt, a fáradékonyságot, vagy éppen az elhízást - pedig mindegyik tünet utalhat pajzsmirigyproblémákra is.

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan betegség forrása lehet. A pajzsmirigy nem megfelelő működése Magyarországon szinte népbetegségnek számít: a nők 15 százalékának van például hajlama alulműködésre, s minden tizedik nőnél ki is alakul a probléma. A kockázatot ráadásul növeli, amennyiben a családban már előfordult alul- vagy túlműködés.

Csökkent nemi vágynak nevezzük a szexuális érdeklődés átmeneti vagy teljes hiányát. Férfiak esetében a megfogyatkozó szexuális késztetés mellett korai magömlés, nők esetében pedig az orgazmusra való képtelenség és hüvelyszárazság is jelentkezhet ilyenkor. A probléma a férfiak körülbelül 15, míg a nőket 30 százalékánál fordul elő.

A vágyak elvesztésének okai

A pajzsmirigy alulműködése mindkét nem esetén sokszor függ össze a csökkent szexuális vággyal, de a libidó rendkívül összetett biológiai folyamat, amelynek csak egyes típusai vezethetők vissza a pajzsmirigy megbetegedéseire.

Cukorbetegség, elhízás és metabolikus szindróma esetén szintén csökkenhet a libidó. Ugyancsak gyakori jelenség ez a menopauza időszakában lévő nők esetében, de kiválthatja a fogamzásgátlók tartós szedése is, valamint a depresszió elleni gyógyszerek. Férfiak esetében leggyakrabban pszichés okok állnak a háttérben, így depresszió, krízis, öregedésből eredő pszichológiai problémák, teljesítménykényszer. A tesztoszteronszint megváltozásának következménye szintén lehet csökkent nemi vágy, akárcsak egyes gyógyszerek mellékhatásaié. A különböző központi idegrendszeri betegségek, a hímvessző görbület és a vizelettartási nehézségek is szerepet játszhatnak.

A pajzsmirigy szerepe

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működésért, ahogy fontos szerepük van többek között a központi idegrendszer fejlődésében. A mirigy fokozott működése felgyorsít a szervezetben bizonyos folyamatokat, míg alulműködése csökkent üzemmódba kapcsolja az egész rendszert, ami a reproduktív szerveket is érinti. Pajzsmirigy-alulműködés esetén egyéb hormonális problémák is felléphetnek, ami a nemi hormonok (tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) csökkent termelődésével jár, illetve a mellékvesében termelődő DHEA (dehydroepieandrosterone) alacsony szintjével. Ezek mind-mind hozzájárulnak a libidó csökkenéséhez.

A szakemberek szerint a pajzsmirigyfunkciók helyreállításával a szexuális problémák is jórészt megoldódnak. Ehhez azonban komoly endokrin-kivizsgálás szükséges.

forrás:hazipatika

vissza

Hozzászólások