STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

A szociális fóbia jelei

2018.06.13.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy szorongani kezdett vagy pánikba esett, amikor nyilvánosság előtt kellett szerepelnie. A szociális fóbiások számára az ilyen helyzetek gyakorlatilag kezelhetetlen stresszel járnak.

A szociális fóbia, vagy más néven szociális szorongásos zavar viszonylag gyakori mentális eredetű betegség, amelyen szerencsére terápiával sokat lehet javítani.  Akik ilyesmiben szenvednek, komoly stresszként élik meg, ha idegenekkel kell beszélniük vagy sok ember előtt szerepelniük.Rettegnek a randevúzástól, nem tudják felvenni vagy tartani a szemkontaktust, félnek belépni nyilvános helyekre vagy nyilvános helyek mellékhelyiségeibe. Szoronganak, ha partira kell menniük vagy társaságban kell étkezniük, sőt van, akinek hatalmas teher már az is, hogy mindennap bemenjen a munkahelyére vagy az iskolába, illetve hogy bárkivel, akár egy ismerőssel beszélgetést kezdeményezzen.

Van, akinek már az is hatalmas teher, hogy minden nap bemenjen a munkahelyére
Van, akinek már az is hatalmas teher, hogy mindennap bemenjen a munkahelyére

A szorongás hátterében különböző félelmek állnak, ezek közül a leggyakoribbak:

  • félnek, hogy mások megítélik, minősítik őket
  • félnek a megszégyenítéstől, megszégyenüléstől, illetve attól, hogy pirulni, izzadni, dadogni kezdenek, és ezt mindenki látja
  • tartanak attól, hogy akaratlanul vagy indokolatlanul megbántanak valakiit
  • rettegnek attól, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek

Olyan tünetekkel küzdenek, mint a szapora szívverés, a megfeszülő izmok, a zavartság, a szédülés, a gyomorproblémák, a hasmenés, a légzési nehézségek, esetleg egyfajta testenkívüliség-érzés. Az is gyakori, hogy utólag százszor is visszapörgetnek magukban egy társasági szituációt, amelyben saját maguk szerint rosszul szerepeltek, és ezt akár napi szinten is megteszik. A szociális fóbiára hajlamosíthat a genetika, illetve olyanoknál is előfordul, akinek túlműködik az amigdalájuk.

A betegség leggyakrabban 13 éves kor körül jelentkezik, kiválthatja abúzus, lelki trauma is, illetve olyanokra is jellemző, akiknek a szülei túlságosan irányításmániások. A szociális fóbiával mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, mert kezeletlenül hagyva alacsony önbecsüléshez, depresszióhoz, önveszélyességhez és szociális képességek elégtelen fejlődéséhez vezethet.

Forrás:hazipatika

vissza

Hozzászólások