STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Aranygyökér/Rhodiola Rosea depressziót és keringési zavarokat csökkentő hatása

2012.11.28.

Aranygyökér/Rhodiola Rosea depressziót és keringési zavarokat csökkentő hatása

Egy 2007-es tanulmány azt találta, hogy az aranygyökér kivonatának antidepresszáns hatása van elsősorban azoknál a betegeknél, akiknek enyhe vagy közepes depressziójuk van.

Orosz kutatók adaptogén kategóriába sorolták ezt a gyógynövényt.  Az adaptogén egyfajta állóképesség növelő.  Növelheti a test válaszait különböző fizikai, kémiai és biológiai stresszorokra.  A kutatók a növény hasznosságát elsősorban a depresszió, a rák és a keringési zavarok elhárításában találják.

Fel lehet használni a magas vérnyomás kezelésére, ingerlékenységre, fejfájásra, fáradtságra és sokféle alvászavarra is. Továbbá hasznos lehet még a pajzsmirigy működés serkentésében, a memória és a tanulási képesség javításában, a menstruáció és a meddőség szabályozásában, sőt még a környezeti mérgektől is segít megóvni.

A Rhodiola két módon hat a depresszió esetén. Először is a kutatók úgy gondolják, hogy a növény blokkolja a monoamin oxidáz enzimet, hasonlóan a korai antidepresszánsokhoz, mint például az amitriptilin (Teperin). Ezáltal segíti az agyban fenntartani néhány ingerület átvivő anyag, mint például a szerotonin és a norepinefrin szintjét.
Másrészt az is valószínű, hogy a Rhodiola lecsendesíti az agynak egy részét, amit a HPA tengelyként ismertek. Ez csatlakoztatja az agyat a mellékvese-mirigyekhez. A mellékvesehormonok következetesen magas szintjeit találták olyan egyénekben, akik depressziótól szenvednek.

A következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:
•  Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások
•  Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás)
•  Csökkenti, illetve korai szakaszban megszünteti a depressziót
•  Csökkenti a stressz káros hatását a szívre, normalizálja a rendellenes szívverést
•  Az immunfelderítés javítása – daganatellenes hatás
•  Szívritmus szabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen
•  A mentális és kognitív funkciókat javítja
•  Növeli az agy és az izmok vérellátását
•  Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust
•  Javítja a fizikai teljesítőképességet
•  A szexuális funkciókat javítja, növeli a szexuális energiát
•  Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén,
•  Homeosztázist hoz létre a szervezetben
•  Javítja a szellemi frissességet, az emlékezetet és általában serkenti a szellemi munkát,
•  Magas antioxidáns hatása van.

Jelenleg nincsenek ismert gyógyszer vagy gyógynövénnyel kapcsolatos kölcsönhatásai a Rhodiolának, bár kutatások mai napig folynak a növénnyel kapcsolatban. A terhes és szoptató anyáknak nem javasolt a készítmény, mivel a kockázatokat a terhes nők és szoptató anyák esetében nem vizsgálták még mélyrehatóan. Az adaptogén növényekre azonban jellemző, hogy kárt semmilyen körülmények között nem okozhat, ez is az adaptogén tulajdonságok részét képezi.  Mivel a Rhodiola egy stimuláns, a mániás depresszióban szenvedők ne szedjék a készítményt!

Mellékhatása nincs, azonban ha 1500 mg felett fogyasztják naponta, akkor jelentkezhetnek az ingerlékenység vagy álmatlanság tünetei. A kapható kapszulákban nem fordul elő ekkora mennyiség.

Hogy milyen gyakran és mennyit veszel be, az attól függjön, hogy mire szeded a készítményt. Akár depresszióra, akár krónikus fáradtságra, fibromyalgia -ra vagy egyéb betegségre,  nyugodtan szedheted naponta kúraszerűen 4 hónapon át. Szakértők azt javasolják, hogy ezután hagyj két-három hét szünetet, hogy a szervezetet ne tudja megszokni.

vissza

Hozzászólások