STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Ezek a progeszteronhiány tünetei

2017.09.22.

Ezek a progeszteronhiány tünetei

A meddőség egyik oka a progeszteron hormon hiánya. Milyen tünetei vannak és hogyan segíthetjük elő a progeszteron termelődését?

Helytelen táplálkozásból hormonprobléma?

Hiszi, vagy sem, nem véletlen, hogy szinte mindenhol találkozunk azzal a mondattal, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, és a mozgás. A szervezetünk egy igen érzékeny, és nagyon jól beállított rendszer, aminek üzemanyaga, szabályos működésének záloga ez a két egyszerű dolog.

Az élelmiszerekkel fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket viszünk be, a mozgás pedig segít ezek optimális felhasználásában, a test fitten, egészségesen tartásában. A gond azonban ott van, hogy nagyon sokan egyáltalán nem mozognak, illetve nem étkeznek egészségesen. Ilyenkor a szervezet nem kapja meg azokat az építőköveket, amikből képes lenne fenntartani a működési egyensúlyát, így hiánybetegségek – többek között hormonproblémák alakulnak ki.

A nők esetében ráadásul a várandósság időszaka külön kihívást jelent a szervezetnek. Tény, hogy a test elsősorban önfenntartásra rendezkedik be. Vagyis, ha valamiből hiány van a szervezetben, akkor kicsi az esély arra, hogy a szervezet „vállalja” azt a plusz terhelést, amit a várandósság, egy másik élet létrehozása jelent.

babavárás
Ha minden rendben van, jöhet a baba

Az egyik legjellemzőbb probléma a hormoneltolódás, azon belül is a progeszteron elnevezésű hormon hiánya. Ez az anyag a női nemi hormonok egyik tagja, és megfelelő mennyiségű jelenléte elengedhetetlen mind a terhesség kialakulásához, mind pedig annak fenntartásához. Ha túlságosan alacsony a szintje, akkor meddőség léphet fel, de sajnos sok esetben a sorozatos korai vetélés is egy lehetséges hatás.

Mik a progeszteronhiány tünetei? Mit tehetek én?

A nemi hormonok elsősorban a termékenységért, és a női nemi jellegekért felelnek, de ezen kívül még számtalan ponton töltenek be kisebb – nagyobb szabályozó szerepet a szervezetben. Ez igaz a progeszteron esetében is, hiszen bár tény, hogy a szaporítószervrendszer működésében elengedhetetlen, ugyanakkor jelentős a szerepe a cukoranyagcserében is. tünetei a következők lehetnek:

  • Szédülés, fejfájás vagy/és migrén
  • Fokozott stressz
  • Ödéma
  • Csökkent libidó
  • PMS tünetek
  • Mellfeszülés
  • A menzeszt megelőző barna váladékozás

progeszteronhiány hátterében sok betegség állhat, köztük a PCOS, az IR, vagy éppen a pajzsmirigyzavar, de kiváltója lehet a D-vitamin hiány is. Abban az esetben, ha a tüneteket tapasztalja, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, de ez nem jelenti azt, hogy itt felemelhetjük a kezünket.

Az anyagcserezavarok is akadályozhatják a teherbeesést. Olvasson tovább!

Mi magunk is tehetünk azért, hogy a hormonális egyensúlyt visszabillentsük. Ennek eszköze természetesen a megfelelő táplálkozás, és a rendszeres mozgás. A várandósság időszaka, illetve a babatervezés azonban előrevetíti, hogy a szervezet számára a többlet tápanyagszükségletet is biztosítani kell. A szakemberek többségének véleménye alapján ilyenkor érdemes várandós vitaminkészítménnyel támogatni a szervezetet.

A lehetőségek között olyat kell választani, mely megfelelően szolgálja ki a fejlődési szakaszokat, vagyis a trimesztereket, és amelyben az anyagok szerves kötéssel vannak jelen, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet.

Forrás: egeszsegkalauz

vissza

Hozzászólások