STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Ezért szellentünk büdöset

2019.05.23.

Szellenteni emberi dolog, és azt is tudja mindenki, hogy nem túl kellemes "illatokkal" jár. De mi van akkor, ha a gázok még a szokásosnál is büdösebbek? Mi minden állhat ilyenkor a háttérben?

A gyomorban található baktériumok

Az emésztés során a belekben élő baktériumok olyan anyagokat, például hidrogén-szulfidot termelnek, amelyek a szellentést erős szagúvá tehetik. Az elfogyasztott ételek befolyásolhatják ezeknek a baktériumoknak a szaporodását.

Kénben gazdag ételek

A kénben gazdag élelmiszerek hatására szellentésünk záptojásra hasonlító szagúvá válhat. Az olyan keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a káposzta például ilyenek. Szintén kénben gazdag még a fokhagyma, a hagyma, a hüvelyesek, a cheddar sajt, a sör, a bor és az aszalt gyümölcsök is.

A kénben gazdag élelmiszerek is hatással vannak
A kénben gazdag élelmiszerek is hatással vannak ránk

Laktózérzékenység

Bizonyos embereknél az erőteljes szagokért a tej, a jégkrém, a sajt és az egyéb tejtermékek lehetnek a felelősek - ők általában laktózérzékenyek. Akinek ilyen betegsége van, annak vékonybeleiben nem szívódik fel a laktóz, hanem a végbélbe jutva erjedni kezd, és igencsak büdös lesz.

Raffinóz

Elsősorban borsófélékben, káposztában, karfiolban, brokkoliban, aszparáguszban, más zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben lehet vele találkozni - többek között a raffinóz az oka a babfogyasztás utáni puffadásnak és gyakori szellentésnek. 

Cukoralkoholok

A szorbitol és a xylitol cukormentes üdítőkben, rágókban és édességekben is megtalálható. Nem szívódnak fel teljesen a szervezetben, és a vastagbélbe kerülve rendkívül kellemetlen szagú gázok képződéséhez járulnak hozzá.

Forrás: hazipatika

vissza

Hozzászólások