STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Így hat az agyunkra egy romantikus vígjáték

2018.07.06.

Egy romantikus vígjáték megnézésekor, szó szerint mi is átéljük a szerelmesek egymásra találását. Sőt ez nem csak képletesen értendő. Agyunk akár az is elhiteti velünk, hogy mi vagyunk az, akit éppen simogat a kedvese.

Egy romantikus vígjáték nézése közben a legtöbb nőnek nagyon kellemes érzései támadnak: elérzékenyülnek, meghatódnak, boldogok lesznek, esetleg még a mécses is eltörhet. Mint annyi más érthetetlen reakciónkért, ezért is az agyunk a felelős.

A womenshealthmag.com egy egész cikket és egy kedves infógrafikát szentelt annak a folyamatnak a leírására, ami arról szól, hogy pontosan mi játszódik le az agyunkban, amikor egy romantikus vígjátékot nézünk a moziban, tévében

A nagy találkozás

Amikor a romantikus vígjátékokban a főhős és a főhősnő találkozik, a jelenetben a testbeszédük előre meghatározza a végkifejletet. Például, ha a férfi és a nő hosszasan egymás szemébe néz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez egy romantikus viszony kezdete. Ezeken a jeleneteken, de főleg a kínos szituációkon, vicces párbeszédeken általában nevetünk. A nevetésnek köszönhetően csökken a vérnyomásunk, a hasunkban összehúzódnak az izmok. Ennek köszönhetően agyunk azt hiszi, edzésen vagyunk, tehát kalóriákat is égetünk.
A romantikus vígjáték nézése közben bekapcsol az agyunk empátiáért felelős része, aminek köszönhetően felszabadulnak a boldogsághormonok. Emiatt agyunk azt a hatást kelti, mintha mi magunk lennénk szerelmesek. Sőt szívverésünk is felgyorsul. Kutatások kimutatták, amikor a főhős végigsimítja a főhősnő karját, a filmet nézők is úgy érzik, mintha megsimogatták volna őket. 

A "happy ending"

A problémák megoldódtak, a kínos helyzeteket feloldotta a cselekmény, mi pedig azt érezzük, hogy a mi problémáink is megoldódtak. Vagyis csökken a stressz-szintünk. Ezért is érdemes romantikus vígjátékokat este nézni, mert a film cselekménye által elindított folyamatok megelőzhetik az álmatlanságot. 

A romantikus vígjáték terápiaként hat

A romantikus vígjáték terápiaként hat


A mozis terapeuták - angol kifejezéssel: a cinema therapists -, akik kifejezetten a moziterápiára szakosodtak, azt mondják, hogy a romantikus vígjátékoknak köszönhetően olyan egyébként eltemetett konfliktusok oldódnak fel, amik a film megnézése nélkül talán örökre rejtve maradnának.

Ezt az egyébként is pozitív hatást fokozhatjuk is. Kutatások kimutatták, ha a párunkkal nézünk meg egy romantikus vígjátékot, majd megbeszéljük a látottakat, nagyobb a valószínűsége, hogy három év elteltével is tartós marad a párkapcsolatunk.
Forrás:hazipatika
vissza

Hozzászólások