STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Küzdelem az éjszakai felébredések ellen

2019.03.25.

Küzdelem az éjszakai felébredések ellen

Az álmatlanság a legtöbb ember számára azt jelenti, hogy bármennyire is fáradt, nem tud elaludni. Azonban előfordul, hogy valaki sikeresen elalszik, aztán felriad éjjel, és visszaaludni nem képes. Mit lehet tenni ilyenkor?

A legújabb kutatási eredmények szerint rosszabb, ha többször is felébredünk éjjel, ám többet alszunk, mint ha kevesebbet alszunk, de azt egyben, ébredések nélkül. Az álmatlanságnak is vannak különböző altípusai: van, aki nehezen tud elaludni, mások viszont nagyon könnyen elalszanak, de többször felriadnak, és nehezen tudnak visszaaludni.
Ennek számos oka lehet, külső és belső egyaránt. A külső okok közé tartozik például egy hirtelen zaj, amire felriadunk, a partner horkolása, az ablakunk alatt elhaladó autók, ha fázunk vagy melegünk van. A belső okok is igen változatosak lehetnek. Minél idősebb valaki, annál felületesebben alszik, annál többet ébredhet éjszaka (ehhez az is hozzájárul, hogy az idősek könnyebben szunyókálnak napközben). A nőknél megzavarhatja a normális alvást a menstruációs ciklus, a várandósság, de a menopauza idején a hormonális változások miatt ébredéseket okozhatnak a hőhullámok, az izzadás, a szorongás, a szívdobogásérzés.
Különböző betegségek is okozhatnak ébredéseket éjszaka, ezek közé tartozik az alvási apnoé, a krónikus fájdalom és az azzal járó betegségek (fibromyalgia, arthritis stb.), a gyakori vizelési inger, a depresszió, a szorongás, de a sort még hosszasan lehetne folytatni.

Mit tehetünk, ha nem tudunk visszaaludni?

Mit tehetünk, ha nem tudunk visszaaludni?

Mindenkinél normális, hogy időnként többször is felébred éjszaka, például egy megfázás miatt, vagy mert egy problémát nem tud kiverni a fejéből. A szakemberek azt javasolják, hogy akkor érdemes orvosi segítséget is kérni az éjszakai ébredések megoldásához, ha hetente minimum háromszor megtörténik, legalább harminc percet töltünk úgy, hogy vissza tudnánk aludni, és ez a probléma legalább egy hónapja fennáll. Orvosi segítséggel kideríthető az alapbetegség, leváltható az esetleg problémát okozó gyógyszer, de akár a stresszkezeléséhez is támogatást kaphatunk.

Mit tehetünk otthon azért, hogy az éjszakáink elviselhetőbbek és pihentetőbbek legyenek?

Igyekezzünk megfelelő körülményeket teremteni az alváshoz (sötét, hűvös, csendes szoba, kellemes tapintású ágynemű stb.), és minden nap próbáljuk ugyanakkor lefeküdni és felkelni. 

Délután már ne szundikáljunk és lefekvés előtt három órával ne fogyasszunk alkoholt, nehéz ételeket.

A sportolást is időzítsük inkább reggelre vagy délutánra.

Koffeintartalmú italokat pedig lefekvés előtt legalább nyolc órával igyunk utoljára (tehát, ha este 10 órakor szeretnénk lefeküdni, akkor ebéd után igyunk csak kávét), mert nemcsak ébren tarthat, de az alvás mélységét is megzavarja.

Ha felébredtünk éjjel, ne maradjunk ágyban. Az, hogy álmatlanul forgolódunk, állandóan az órát figyeljük, vagy csak frusztráltan bámuljuk a plafont, egyáltalán nem segít. Menjünk át egy másik szobába, és végezzünk valamilyen csendes, kikapcsoló tevékenységet, lehetőleg olyat, amelyhez nem kell túl sok fény. A számítógéptől, tablettől, okostelefontól azonban óvakodjunk, mert a képernyőből áradó kékes fény még jobban felébreszthet.
Forrás:hazipatika
vissza

Hozzászólások