STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Lecitin - A hatékony agyserkentő

2012.04.10.

Lecitin - A hatékony agyserkentő

Motorolajként funkcionál az idegrendszer számára, így a különféle ingerek akadálytalanul közvetítődnek a segítségével.

Sok táplálékunkban megtalálható, pl. a tojásban (egy nagyobb tojás 2g lecitint is tartalmazhat), a húsokban, a sörélesztőben, hüvelyesekben (pl. a szójában), a gabonákban, és a dióban, valamint zöldségekben is, pl. a káposztában és a karfiolban.

Fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok szerkezetében és gyakran kapcsolódik vitaminokhoz. (A biológiai membránok a sejtek - az izom- és idegsejtek - és az agyburok falai.)

Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik. A kolint és az inozitolt egyaránt "zsírégető", zsírbontó anyagként tartják számon. Ezek az anyagok megakadályozhatják a zsírmáj kialakulását.

A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízzel elegyedő (diszpergálódó) formává alakítja, így azok kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin.

Elsődlegesen agyi funkciókat serkentő hatásairól ismert, ami annak köszönhető, hogy az acetilkolin termelésében kulcsszerepet játszik. Az acetilkolin egy létfontosságú neurotranszmitter, mely az agy zavartalan működéséhez szükséges.

Használják a magas koleszterinszint mérséklésére is, ugyanis megakadályozza a zsírok és a káros koleszterin lerakódását a szív falában, az artériákban, és az erekben, vagyis elősegíti a keringési rendszer egészséges állapotának megtartását.

Az amerikai prof. dr. Bernard F. Szuhaj kutatásokat végez a lecitin hatásairól. Tapasztalatai szerint vérnyomás-csökkentő, vérkeringést javító, epe- és májvédő, idegerősítő hatása van. Kutatások folynak arról is, hogy egyes neurológiai eltérések esetén és az Alzheimer-kór kezelésében is terápiás értékű lehet.

A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélye sem áll fenn. A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A kereskedelmi forgalomban kapható lecitin (foszfatidilkolin) javasolt adagja 3-7 gramm naponta.

vissza

Hozzászólások