STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Macskagyökér és az alvászavar

2012.11.28.

Macskagyökér és az alvászavar

Ha természetes altatót keresünk, akkor a macskagyökér első helyen kerül szóba.

Mintegy 250 Valeriána faj létezik, ebből orvosi célokra a Valeriana officinalis (orvosi macskagyökér) használható fel. Jó tudni, hogy a növénynek a gyökere rendelkezik nyugtató hatással, tehát olyan készítményt érdemes megvenni, ami ezt a részt tartalmazza.

A gyökérrész valeriánsavat tartalmaz, mely az agyba bejutva megakadályozza a legfőbb gátló ingerületátvivő-anyag, a GABA (gamma-amino-vajsav) szintjének csökkenését. A cél elérése érdekében több irányból támad:

* fokozza a GABA felszabadulását az idegsejtekből,
* meggátolja a visszavételét
* gátolja a neurotranszmitter lebontását
* kötődik a GABA-A receptorhoz ezzel aktiválva azt
* illetve a macskagyökér-kivonat maga tartalmaz GABA-t.

A megemelkedett GABA-szint következménye, hogy fokozza a gátlást a központi idegrendszerben, ami nyugtató, altató hatásként jelentkezik. Különösen jól használható  enyhe vagy közepes alvászavarokban. Kifejezett előnye a szernek, hogy nem zavarja meg az alvásciklust, így másnap reggel a használója nem érzi magát tompának, kábának. Ezen kívül izomlazító, görcsoldó hatással is rendelkezik, ami szorongásos panaszok oldásában jótékony hatású.
A hatás nem azonnali, habár vannak olyanok, akik már egy-két nap után érzik a nyugtató hatást, de általában ez csak hetek alatt szokott kialakulni.

A hatásos dózis sem egyértelmű, ebben érdemes a forgalmazó javaslatára támaszkodni, de ha soknak érzi csökkentsen nyugodtan az adagon. Ha viszont kevésnek, akkor csak az ajánlott szintig emelje, nehogy „túladagolja“ a szert.

Más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, hiszen ugyanarra az agyi hírvivőrendszerre hat. Altatók, nyugtatók hatását fokozhatja, illetve egyes antidepresszánsok nyugtató hatását erősítheti.

A természetgyógyászok szerint jó hatással van szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A szintetikus gyógyszerek közt még a legenyhébb nyugtató is tompítja a központi idegrendszert. A macskagyökér amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is. A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének rendezésén, erősítésén keresztül fejti ki.

Csökkenti az ingerelhetőséget és ezzel együtt visszafogja a fokozott idegi tevékenységet. Ezért – az idegi problémából fakadó – ritmuszavarokat, mozgásbéli defekteket pozitívan befolyásolni, esetleg szünteti képes. Hatékonyan gyógyítja az epilepsziát, alkattól függően más növényekkel kombinálva tartósan is fogyasztható. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, szélütés kezelésénél javallt főzetének rendszeres fogyasztása, de használata a rehabilitáció időszakában is szinte elengedhetetlen. Idegrendszert tompító hatása kálmos gyökérrel és édesgyökérrel ellensúlyozható. Az idegi eredetű fulladásos asztma tüneteit visszaszorítja.

Enyhe izzasztó és vízhajtó hatása a vér melegítésével és a vese tónusának csökkentésével magyarázható. Vérnyomáscsökkentő hatása is egyrészt ebből adódik, másrészt az érfal simaizmainak nyugtatásából, lazításából.
Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja.
A macskagyökér az orvos kezében igen értékes szer. A várandós, illetve a szoptató kismamáknak azonban nem ajánlott, és két év alatti kisgyermek se kapjon ilyen készítményt.

vissza

Hozzászólások