STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Nyár végi vitaminvadászat

2017.08.31.

Nyár végi vitaminvadászat

Mielőtt beköszönt az ősz, érdemes szervezetünk ásványi anyag- és vitaminkészletét feltölteni a nyár végi zöldségek, gyümölcsök segítségével. Miből válogathatunk?

Véget ért a nyári napsugár és a pihenés időszaka, kezdődik az óvoda, iskola, a felnőttek pedig gőzerővel látnak neki újra a munkának. Míg lelkünk a nyaralás emlékeiből táplálkozhat a hűvösebb hónapokban, testünket is érdemes feltölteni az őszi időszak előtt. Válogassunk a nyárvégi kínálatból, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Gyümölcsös nyár végi felfrissülés - szilvázzunk!

A hazai szilva szezonja egészen októberig tart, ezért a lila gyümölcs az egyik legjobb választás az őszi nassoláshoz. Fogyasztásával B- és C-vitaminhoz jutunk, de olyan fontos ásványi anyagokat is beviszünk szervezetünkbe, mint a szív- és érrendszer működését támogatókálium, a foszfor, a vas, a magnézium és a kálcium.

Ilyenkor, a szeptemberi hajrában kifejezetten érdemes naponta egy kevés szilvát elmajszolni: javítja az immunrendszer ellenállóképességét, serkenti az agyműködést, jó hatással van az idegrendszerre, magas rosttartalmánál fogva pedig kitűnő salaktalanító.Székrekedés esetén a legjobb orvosság, ha éhgyomorra megeszünk pár szem friss vagy aszalt szilvát.

Tipp: Tisztítókúra szilvával

Emésztőrendszerünk, májunk és vesénk tisztítása érdekében érdemes pár napos szilvakúrát tartani. A szilva és az aszalt szilva ugyanis az egyik legjobb természetes méregtelenítő: a héjában található nagy mennyiségű cellulóznak köszönhetően serkenti a bélmozgást, így megszabadít az emésztőrendszerben lerakódott salakanyagoktól. A kúra alatt célszerű diétás étrendet követni, és az egyik főétkezés helyett 30-35 dkg szilvát fogyasztani. Ügyeljünk a folyadékbevitelre is: igyunk legalább 2,5 - 3 litert ásványvíz és gyógytea formájában!

„Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack”

  • Színesítsük meg az ősz első napjait a népmesei hármassal! A szőlő kiváló B- és C-vitamin forrás, de bővelkedik folsavban és biotinban is. Az ásványi anyagokból megtalálható benne a kálium, foszfor, kálcium, nátrium, magnézium. Kitűnő hatással van egészségünkre: idegerősítő, izomregeneráló, vértisztító, méregtelenítő, elősegíti a bélbetegségek gyógyulását. Mivel a szőlő jól tárolható, még télen is szerepelhet étrendünkben.
  • Vitamintartalomban az alma sem marad le: bővelkedik C- és B-vitaminokban, béta-karotinban, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot. Az alma gyógyító hatása már rég óta ismert: a mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Jótékonyan hat az agyműködésre, pektintartalmánál fogva pedig hozzájárul a jó emésztéshez. Savas levének köszönhetően kifejezetten frissítő, üdítő hatású, jó hatással van emésztésre és a bélflórára, méregtelenítő és tisztító hatású.
  • Az őszibarack is kitűnő szeptemberi vitaminforrás: a benne rejlő A- és C-vitaminnakköszönhetően természetes antioxidáns; niacin-, magnézium- és cink tartalmánál fogva pedig hangulatjavító hatású. Arcpakoláshoz, arctisztításhoz is tökéletes gyümölcs: tisztítja és rugalmasabbá teszi a bőrt.

Őszi kincs - a körte

A nyár végétől érő édes-zamatos finomság kitűnő őszi C-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének kb. 20-25 %-át biztosítja egy darab körte. Lúgosító, vízhajtó és sóoldó hatásának köszönhetően ideális tisztítókúrákhoz, gyümölcsnapokhoz, de természetes megoldást jelenthet vesekő, reuma, és köszvény esetén is. Magas rosttartalma serkenti a bélműködést, gyorsabban távoznak a rákkeltő anyagok, ezáltal fontos szerepe van a vastagbélrák megelőzésében.

Tipp: Készítsünk körtesajtot!
Bár mint minden gyümölcs, a körte is nyersen a legegészségesebb, de a belőle készített „sajt” igazi kuriózum. Tetszőleges mennyiségű körtét tisztítsunk meg, daraboljuk fel, majd gőzben pároljuk puhára. A körtét ezután törjük át, adjunk hozzá a gyümölcshöz képest fele mennyiségű nádcukrot, ízesíthetjük kevés citromlével, majd főzzük sűrűre. Tálkákba öntve hagyjuk kihűlni, majd megszáradni.

Nyár végi gyümölcsös arcápolás

Az ősz közeledtével érdemes bőrünket is felkészíteni a megváltozó időjárásra. Kreáljunk természetes arcradírt- és pakolást illatos gyümölcsökből!

  • Bőrfrissítő-feszesítő almapakolás: Reszelt almát keverjünk el egy kevés akácmézzel, kenjük az arcunkra, és kb. 15 percig hagyjuk hatni. A fáradt bőr felfrissül, feszesebb lesz az almás kényeztetés után.
  • Hidratáló-regeneráló bőrradír: Egy érett őszibarackot törjünk péppé, adjunk hozzá egy kanálnyi akácmézet és egy kevés nádcukrot, majd jól keverjük össze. A masszával óvatosan dörzsöljük át arcbőrünket, majd alaposan mossuk le. Nemcsak megtisztítja, de puhítja és hidratálja is bőrünket.

Forras:vitaminsziget

vissza

Hozzászólások