2017.11.08.

Ha meghűlünk, azonnal elkezdjük kapkodni a C-vitamint marékszámra, de vajon mindent tudunk erről a rendkívüli anyagról? Ezúttal az érdekességeket szedtük egy csokorba
1. A sok sem árt
Állandó vitatéma manapság, hogy mennyi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükséglete. Hivatalosan 80 mg körül határozták meg, amit napi két citrom fedez, míg mások ennél jóval magasabb dózist ajánlanak – írja az Nlcafe. Nobel-díjas biokémikusunk, Szent-Györgyi Albert – akinek először sikerült a vitamint izolálnia – napi 1000 mg C-vitamint szedett, sőt olykor többet is. Talán ez is hozzásegítette, hogy egészségét és életkedvét 93 éves korában bekövetkezett haláláig megőrizte.
2. Filmet lehet előhívni vele
C-vitaminnal és pár hétköznapi anyaggal szükség esetén fekete-fehér filmeket is előhívhatunk. Az előhívó folyadék hozzávalói: 3,5 dl víz, 5 teáskanál instant kávépor, fél teáskanál C-vitamin-por. Fixáló folyadéknak 3,5 teáskanál mosószódát feloldva 3 dl vízben, lemosó folyadéknak vizet és egy csepp mosogatószeres vizet használhatunk.
3. Életet ment
A C-vitamin hiánya miatt kialakuló skorbut a középkorban főleg a tengerészek körében szedte áldozatait, akik a több hónapos hajóutakon egyoldalúan táplálkoztak. Becslések szerint összesen körülbelül kétmillió tengerész halhatott meg a betegségben a XX. század elejéig. A hétéves háború csatáiban a britek összesen 1512 tengerészt veszítettek, a betegség viszont ez idő alatt mintegy százezer emberükkel végzett.
4. A macskák C-vitamin-gyárak, mi viszont nem
A C-vitamint szinte valamennyi emlős szervezete képes előállítani. A macska például naponta 10-15 ezer mg C-vitamint is megtermel magának, járványos időszakban akár többet is. Talán ezért sem fázik meg soha. Az ember és a főemlősök szervezete nem tud C-vitamint előállítani, ezért szorulnak rá a gyümölcsökre és más vitaminforrásokra, ami nélkül elpusztulnának.
5. Nyers húsból is kinyerhető
A nyers húsokban – kivéve a halakat – elegendő C-vitamin található ahhoz, hogy az eszkimók zöldségek és gyümölcsök nélkül se betegedjenek meg a hómezőkön. Náluk például a skorbut teljesen ismeretlen betegség, mivel a húst rendszerint frissen és nyersen fogyasztják.
6. A homoktövis a C-vitamin-bajnok
A hazánkban megtermő növények közül a homoktövisnek a legnagyobb a C-vitamin-tartalma. Ez a növény világviszonylatban is az első öt között szerepel. Összehasonlításképpen: míg 10 deka homoktövis 695 mg C-vitamint tartalmaz, addig ugyanennyi narancs nagyjából 53 mg-ot.
7. Kukoricából készül
A gyógyászatban és élelmiszeriparban felhasznált C-vitamin-tartalmú kiegészítők és készítmények legnagyobb részét kukoricából nyerik ki.
8. Így hívták, mikor még nem volt neve
Amikor Szent-Györgyi Albert a kápia paprikából első ízben izolálta a C-vitamint, jobb híján még csak "ignose"-nak ("nemtudom-mi-cukor") hívta. Ezután kapta csak az aszkorbinsav nevet, ami magyarul skorbut elleni savat jelent.