STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Olajfajták: mire használjuk és mire ne?

2019.07.30.

Olajfajták: mire használjuk és mire ne?

A boltok polcain egyre többféle olaj sorakozik. Ön tudja, melyiket mire ajánlott használni, és mire semmiképpen?

Olívaolaj

Táplálkozási szakértők és a főzéshez jól értők szerint ez az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj. Fogyaszthatjuk nyersen, például megöntözhetjük vele salátánkat, de süthetünk-főzhetünk is olívaolajjal. Ha lehet, az extra szűz verziót válasszuk, mert az kiváló minőségű, finomítatlan, illetve telítetlen zsírsavakban gazdag.

Amire figyeljünk: az olívaolajnak alacsony a füstpontja, nem javasolt magas hőfokon használni. Sütésnél és főzésnél ügyeljünk arra, hogy ne menjünk a füstpont fölé (ez minden olajnál más), mert sok tápanyag elvész, és az étel íze sem lesz annyira finom.

Olajkisokos: mire használjuk és mire ne a különböző olajfajtákat?
Az olíva olajnál ügyeljünk arra, hogy ne menjünk a füstpontja fölé

Kókuszolaj

Elterjedt róla, hogy nagyon egészséges, ám újabb kutatások szerint magas telített zsírsavtartalma miatt legfeljebb csak mértékkel javasolt a fogyasztása. Amire viszont kiválóan alkalmas, az a magas hőmérsékleten való sütés-főzés (ha ilyesmit csinálunk, érdemes a többi olaj helyett kókuszolajat használni).

Növényi olajok

A különböző növényi olajok, mint például a repce-, kukorica-, pórsáfrány-, szója-, pálma- és napraforgóolaj helyett a szakértők azt javasolják, használjunk inkább olívaolajat, mert a fent említett termékek feldolgozott, finomított olajok. Ebből következik, hogy kevésbé finomak és táplálóak, mint például egy extra szűz olívaolaj.

Repceolaj

Feljebb már említettük, de most kiemelnénk, mert a repceolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, telített zsírsavakban viszont társainál jóval szegényebb. Magas a füstpontja, ezért kiválóan felhasználható magas hőmérsékleten való sütéshez. A boltokban keressük a hidegen sajtolt, vagy feldolgozatlan verziót.

Napraforgóolaj

Hazánkban is nagyon népszerű ez az olajtípus, aminek a használata magas E-vitamintartalma és szintén magas füstpontja miatt is ajánlott. Íze nem túl intenzív, szinte bármilyen étellel tud harmonizálni. Viszont omega-6 zsírsavtartalma magas, ami hosszú távon és nagyobb mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a szervezetben gyulladásos folyamatok kialakulásához,ezért használjuk mértékkel!

Avokádóolaj

Kitűnő választás. Az olíva olajhoz hasonlóan finomítatlan, és telítetlen zsírsavakban gazdag, ám a füstpontja magasabb, így nagyobb hőfokon is biztonsággal süthetünk-főzhetünk vele. Az avokádóhoz hasonlóan krémes állagú. Magas az E-vitamintartalma, íze pedig nem túl intenzív,emiatt a szakértők csak ajánlani tudják. Egy hátránya van: az ára - sajnos egyelőre - elég drága.

Földimogyoró olaj

Konyhánk izgalmas színfoltja lehet, emellett érdekes és nem mellesleg még egészséges is. A főzéshez használatos olajok közül telítetlen zsírsavakban a leggazdagabb olajféle, magas hőmérsékleten is bírja a sütést-főzést, emellett, mintegy bónuszként, kellemes mogyoróillata és -íze van.

Dióolaj

Alacsony füstpontja miatt sütéshez és főzéshez nem ajánlott, dresszingként viszont kiváló. Sőt, nemcsak salátákat ízesíthetünk vele, próbáljuk ki palacsintára, frissen felszelt gyümölcsökre, jégkrémre, vagy a legbátrabbak akár tejhabbal készült kávé ízesítésére is. Ez az olajtípus remek arányban tartalmaz omega-6 és a gyulladásos folyamatok ellen hatékonyan fellépő omega-3 zsírsavakat, így a szervezetben nem valószínű, hogy a dióolaj miatt alakulna ki bármilyen gyulladás.

Lenmagolaj

Omega-3 zsírsavakban gazdag, füstpontja viszont annyira alacsony, hogy még főzéshez sem szabadna használni. Készítsünk ezzel inkább egy jó salátaöntetet, utána pedig tegyük hűtőbe.

Szezámmagolaj

Ez a jellegzetes ízű olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, de további tápanyagokban sajnos nem annyira. Mellette szól viszont, hogy jól bírja a magas hőfokot, és gazdaságos: egy kevés is elég belőle.

Forrás:hazipatika.com

vissza

Hozzászólások