STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

ÖN SZÍVBŐL UTÁLJA A KORIANDERT? VALÓJÁBAN ZSIGERBŐL TESZI.

2018.07.02.

A koriander világszerte az egyik leginkább megosztó fűszernövénynek számít. Sokak megnyugtatására hadd közöljük: nem mi vagyunk túl válogatósak, ha nem rajongunk érte, a kutatások szerint ugyanis ezért elsősorban a génjeink tehetők felelőssé.

A koriander a dél-amerikai, valamint a közel- és távol-keleti gasztronómia egyik megkerülhetetlen alapanyaga, jusson csak eszünkbe a taco, a zhoug, a banh-mi szendvics vagy a pho leves. A túlzott csípősség mellett ennek az aromás fűszernövénynek a jelenléte szokott a másik fő indokként előkerülni, ami miatt sokan nem mernek bátrabban ismerkedni ezekkel a konyhákkal.

a korianderellenesek mindeközben egyfajta szappanízről panaszkodnak.

@adamstagram01 Instagram

A 23AndMe egy genetikai vizsgálatokra specializálódott cég. Olyan valóban hasznos szolgáltatások mellett, mint hogy milyen a természetes alvási periódusunk vagy mennyire vagyunk érzékenyek a zajokra, arra is kínálnak egy tesztet, hogy génjeink alapján utáljuk-e a koriandert, vagy sem.

Sharon Chen / Unsplash

Egy több mint 30 ezer fő bevonásával készült kutatás ugyanis kimutatta, hogy a génjeink határozzák meg, ki mennyire rajong a korianderért. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a fűszernövény rajongói egy recesszív génnek köszönhetően kevésbé érzékenyen reagálnak a korianderben található, erőteljes aromákért felelős aldehidekreamelyek egyébként a szappankészítés során is valóban előkerülnek.

I Hate Coriander Facebook

Ahogyan az sejthető volt, azok a népcsoportok, ahol ritkábban fogyasztják a fűszert, például Európa nagy részén, sokkal hajlamosabbak lesznek szappanízűnek érezni a koriandert.


Jó hír azonban az emberi civilizáció eme elemi problémájára, hogy akárcsak a csípősség esetében, trenírozhatjuk az ízlelőbimbóinkat: kis mennyiségekkel kezdve fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni magunkat a koriander ízéhez. Az utálkozók azonban nagy valószínűség szerint nem sok esélyt adnak a küllemre a petrezselyemhez hasonlító, de számukra orrfacsaró illatú zöld növénynek.

vissza

Hozzászólások