STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Őszi immunerősítő ősi kínai módszerekkel

2017.10.16.

Őszi immunerősítő ősi kínai módszerekkel

Miért és hogyan kell a száraz tüdőt megelőzni? Mert a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint ez az őszi, felső légúti betegségek egyik oka. A megoldás a konyhánkban van, mutatjuk, miből, mennyit és hogyan kell ilyenkor enni.

Ugyanakkor a HKO nem javasolja, hogy ősszel gyenge immunrendszerrel kezdjünk neki egy fogyókúrának, méregtelenítésre azonban mindenképpen érdemes időt szakítanunk, árulja el Dr. Chen Zhen, (ejtsd Csen Zsen) elismert HKO oktató, a Dr. Chen Patika vezetője.

száraz tüdő különösen idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt.
Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amelya tüdő szárazságára utalhat, magyarázza Dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora, HKO oktató.

Ha nem tudatosan készülünk fel a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre - idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők - jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patiszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.

teázás
A tea mézzel jó hatással van a szervezetünkre

zöldtea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést, ami azért is fontos – magyarázza a HKO egyesület európai elnökhelyettese –, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.

Mit együnk ősszel a HKO szerint?

A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek - így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves – fogyasztása. Az így elkészült levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma.

Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, hívja fel a figyelmet a szakértő.

Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen építőköveket.

Méregtelenítés ősszel

Az őszi időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt szakítanunk.

A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló „méregtelenítők” még a fafül gomba, a shiitake gomba, a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.

Savanyú gyümölcsök fogyasztása és hidegek ételek mellőzése

A HKO szerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez.

Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.

A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin-tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.

Lengébb öltözék, korai fekvés és ébredés

Az őszi időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros és könnyen megfázást okozhat.

A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Forrás:egeszsegkalauz

vissza

Hozzászólások