STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Pajzsmirigygondok tünet nélkül

2017.10.02.

A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán elhelyezkedő, hormontermelő szerv, mely komoly befolyást gyakorol szinte a teljes testre, hiszen hatással van többek között az anyagcsere folyamatokra, a testsúlyra, a hangulatra. Nem meglepő, hogy betegségei komoly gondokat okozhatnak, főleg, ha nem ismerjük fel időben azokat. A pajzsmirigy gyulladásos betegségeiről dr. Békési Gábor pajzsmirigy specialistát kérdeztük.

A pajzsmirigy gyulladásos problémái a szerv leggyakoribb betegségei közé tartoznak. Az állapot okozhat pajzsmirigy-megnagyobbodást, alul-illetve túlműködést is. Magát a gyulladásos állapotot három csoportba tudjuk elkülöníteni: akut, szubakut és krónikus formákra.

Akut pajzsmirigygyulladás

Ritkának számító kórkép, amikor a szövetekbe baktériumok jutnak be, és ez gyulladást okoz. A kórokozók a vérrel, a környező szövetekből, de akár a nyirok utakon keresztül is bejuthatnak. A mirigy fájdalmassá válik, megduzzad és a betegséget magas láz, illetve hidegrázás kíséri. Kezelése erőteljes antibiotikum kúrával oldható meg.

Szubakut pajzsmirigygyulladás

Két típusát különböztetjük meg: az egyik a csendes, limfocitás, szubakut pajzsmirigygyulladás, a másik a fájdalmas pajzsmirigygyulladás. Az utóbbi elváltozás oka ismeretlen, de valószínűleg vírusos eredetű. A tünetek között lázat, izom érzékenységet,pajzsmirigyduzzanatot és erős fájdalmat is találhatunk, melyek hirtelen jelentkeznek. A betegség kezdetben magasabb pajzsmirigyhormon szinttel jár a sérült szövetekből kiszabaduló hormonok miatt. Az idő előrehaladtával először normalizálódik a hormonszint, majd alacsony értékeket mutat a beteg. Később, ahogy a szövetek gyógyulnak, és a szerv működése helyreáll, a hormonszint is visszatér a normális mennyiséghez. Kezelése gyulladásgátlókkal, hormonterápiával történik.

A pajzsmirigygyulladásnak több változata is ismert

A szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás egy igen gyakori betegség, a szerv gyulladásos megbetegedéseinek fele ide tartozik. Tünetei igen enyhék, így sokszor nem is ismerik fel a betegséget. Fájdalmatlan pajzsmirigy megnagyobbodás kíséri, kezdetben magasabb, majd alacsony hormonszintekkel. A betegség spontán gyógyul, de a hormonváltozások miatt a folyamatos nyomon követés indokolt, mert tartós alulműködés maradhat vissza. Ebbe a körbe tartozik a viszonylag gyakran fellépő, szülés utáni pajzsmirigygyulladás.

Krónikus pajzsmirigy gyulladás

Ebbe a csoportba tartozik a Hashimito thyreoditis nevű kórkép, mely az egyik leggyakoribb pajzsmirigyzavar. A kialakulása genetikus okokra is visszavezethető, és lényegében egy autoimmun betegségről van szó. A test ellenanyagot, leggyakrabban úgynevezett aTg (anti-tireoglobulin) és aTPO (anti-tireoidea-peroxidáz) antitesteket kezd termelni, melyek megtámadják a pajzsmirigy szöveteit, aminek következtében alulműködés jön létre. A betegség kiváltó oka ismeretlen, így sajnos az oki kezelés sem megoldott, de hormonpótlással a betegek teljes életet élhetnek - mondja dr. Békési Gábor.

Furcsa tünetekkel is üzenhet a pajzsmirigy

A pajzsmirigy rendellenes működésének vannak ma már jól ismert, jellegzetes tünetei. Vannak azonban kevésbé jellemző tünetek, amelyek előfordulásakor szintén érdemes ezt az apró, de igen fontos feladatokat ellátó szerv állapotát is ellenőrizni.

Orvosi kezelést igényel

A fent említett betegségek mindegyike orvosi felügyeletet igényel, még abban az esetben is, ha fennáll a spontán gyógyulás esélye. A hormonszint változásairól laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, és amennyiben a szerv alul-vagy túlműködése áll fenn, úgy kezelésre van szükség. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, akkor a vérvételt pajzsmirigy UH, izotópos vizsgálat, valamint CT/MRI is kiegészítheti.

Forrás:hazipatika

vissza

Hozzászólások