STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Tudtad? Minden kék szemű ember egyetlen közös őstől származik

2018.02.21.

Tudtad? Minden kék szemű ember egyetlen közös őstől származik

2008-as kutatások szerint ez a személy több mint 6000 évvel ezelőtt élt és olyan genetikai mutációt hordozott, amely aztán világszerte elterjedt.

A kék szem előfordulása Európában, illetve és Amerika, Kanada és Ausztrália európai eredetű lakosságában a legnagyobb. Skandináviában 80%, Nagy-Britanniában 50% feletti ez az arány. A kék szem foltokban megtalálható Észak-Afrikában, Irán és Pakisztán és Kasmír területén is.

Maga a kék szín nem festékanyag révén jön létre, hanem a fény szóródásának eredménye. A fény hullámhosszával összemérhető méretű szórócentrumokon bekövetkező szórást nevezik Tyndall-jelenségnek. A szórt fényben a rövidebb hullámhosszú - azaz kék színű - komponensek intenzitása nagyobb.

A Copenhagen University genetikusa, Hans Eiberg 35 éve kezdte el kutatni a kék szemszín genetikai hátterét. A Human Genetics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint mára sikerült a szem kék sztínét okozó gént azonosítani. Az OCA2-nek elnevezett gén eredetét a dán kutatók egyetlen ősig vezették vissza, aki valamikor 6-10 ezer évvel ezelőtt élt. Előtte minden embernek barna szeme volt. Eiberg csapata 155 kékszemű embert vizsgált, akik a világ különböző pontjairól származtak Skandináviától Indiáig. Azt találták, hogy az OCA2 génhez tartozó DNS-szekvenciák pontosan ugyanolyanok voltak minden egyes tesztalanyban, ami azt mutatja, hogy a mutáció nem történt elég régen ahhoz, hogy azóta más-más változásokat figyelhessünk meg a kékszeműek génjeiben.

Amikor az eredeti mutáció megtörtént, a kék szemet okozó gént hordozó első ember még természetesen barna szemű volt - magyarázta az USA Todaynek Eiberg. A gént azonban továbbadta, az elterjedt, és generációk múltán, amikor először született közös gyermeke egy olyan párnak, akik mindketten az ős-mutánstól származnak, megszületett az első kékszemű csecsemő. Mivel ő csak vérrokonok közötti kapcsolatból születhetett (ha mégoly távoli rokonokéból is), és a ma élő kékszeműek mind az ő leszármazottai, valójában minden kékszemű vérfertőzés gyümölcse.

A kék szem kialakulását a melanin nevű pigment hiánya okozza a szemben. Ez ugyanaz az anyag, ami a haj és a bőr színét adja. A kékszeműség mutációja egyszerűen kikapcsolja a szemben a melanin termelését. Az is előfordul, főleg világos bőrű csecsemőknél, hogy kék szemmel és szőkén születnek, és csak később, amikor beindul a melanintermelés barnul be a hajuk és szemük.

vissza

Hozzászólások