STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Túl sok a savam, mit egyek?

2017.09.29.

Túl sok a savam, mit egyek?

És mely ételeket jobb kerülni?
A fokozott savtermelődés sok embernek okoz problémát, ráadásul hozzájárulhat a gyomorégés, illetve a refluxbetegség kialakulásához is. Hogyan táplálkozzunk?

A savasság nagymértékben függ attól, hogy milyen ételeket fogyasztunk, mert bizonyos élelmiszerek fokozottan irritálhatják a gyomrot. Az alábbiakban gyomorkímélő, gyomornyugtató élelmiszereket ajánlunk.
Az emésztés során a gyomrunk nemcsak a különböző ételek lebontásához szükséges enzimeket termel, hanem nagyobb mennyiségű savat is. Ez teljesen természetes és normális folyamat, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az elfogyasztott ételeket olyan állapotba alakítsa a szervezetünk, hogy a tápanyagokat hasznosítani tudjuk. Előfordulhat azonban, hogy a gyomor sokkal több savat termel, mint amennyire szükség van. Ennek a következménye lehet a gyomorégés, a mellkastájéki fájdalom, a köhögés, a kellemetlen szájíz és rossz szájszag, A túl sok sav ugyanis visszaszivároghat a nyelőcsőbe, és ott irritálhatja a szöveteket.
A gyomorsav visszacsorgása a nyelőcsőbe számos okra vezethető vissza, például a túlsúlyra, a túl szoros ruházatra, vagy a várandósságra is, ezek ugyanis mind plusz nyomást gyakorolnak a gyomorra. Azonban előfordulhat, hogy a kelletnél több gyomorsavat fűszeres ételek, gyógyszerek, nem megfelelő étkezési szokások okozzák. A fokozott savtermelődésnek egyes elméletek szerint lelki okai is lehetnek, főleg az idegesebb, feszültebb személyiségekre lehet ez jellemző. 

Problémás élelmiszerek

Emellett természetesen bizonyos ételek, italok is fokozhatják a savtermelődést. Főleg azért, mert irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. A leggyakrabban problémát okozó élelmiszerek közé tartozik a paradicsom, a citrusgyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit stb) és a belőlük készült gyümölcslevek, a nyers hagyma és fokhagyma. Minél fűszeresebb egy étel, annál több problémát okozhat az arra érzékenyeknél. 
A tejtermékek, főleg a zsírosabb típusúak duplán is problémát okozhatnak, egyrészt a tejben található vegyületek, másrészt a magas zsírtartalom miatt. A teljes tej mellett gondot okozhat a joghurt, a jégkrém is. Az italok közül az alkohol- és koffeintartalmú innivalók, a szénsavas üdítők okozhatják a legtöbb problémát, éppen ezért annak, aki savasodásra hajlamos, kerülje az energiaitalokat, kólaféléket is. 

A csokoládé is több irányból "támadhatja" a gyomor nyálkahártyáját, egyrészt, mert magas a zsírtartalma, másrészt, mert koffeint is tartalmaz. Kávé és fekete tea helyett igyunk citromfű- és fehér akácvirágteát, ezek nemcsak finomak, hanem a gyomoridegességet is kezelik.

Savlekötő élelmiszerek

Szerencsére olyan ételek is vannak, amelyek fogyasztása elősegíti a gyomor megnyugvását. Ezek az ételek például "felszívják" a felesleges savakat, gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak, vagy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek védő réteggel vonják be a gyomor falát. Mely ételeket együk gyakrabban, ha savasodásra vagyunk hajlamosak? A petrezselyemnek és a gyömbérnek is vannak gyomornyugtató hatásai. 

Ha sok a savunk, válasszunk olyan ételeket, amelyek felszívják a felesleges savakat

Ha sok a savunk, válasszunk olyan ételeket, amelyek felszívják a felesleges savakat


Az élelmiszerek közül válasszuk a lúgosító hatásúakat: a köles, a kukoricadara, a zabpehely nemcsak értékes rostokban gazdagok, de képesek arra is, hogy a felesleges savmennyiséget közömbösítsék, hasonlóan a rizshez. 

A zöldségek és gyümölcsök közül érdemes olyanokat előnyben részesíteni, amelyek nyugtatóan hatnak a gyomorra, ezek közé tartoznak például a banán, a dinnyefélék, a gyökérzöldségek(például a sárgarépa, a pasztinák, az édesburgonya), a sütőtök. Köretként válasszunk főtt-párolt zöldségeket! A csirkehús zsírszegény és könnyen emészthető, ahogyan a főtt tojás is, míg a halakban található egészséges zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Ha nassolnánk, válasszunk egészséges, puffasztott, natúr gabonapelyheket (rizs, búza, kölesgolyó), amelyek felszívják a savat, kerüljük az édesített, tartósítószerekkel és zsiradékkal teli kekszeket, csokoládékat! 
Forrás:egeszsegkalauz
vissza

Hozzászólások