STRESSZ, VIZSGADRUKK ELLEN A LEGJOBB MEGOLDÁSOKKAL!

Ügyfélszolgálat

Kapcsolattartó: Brandenburg Ottó Ferdinánd

Telefonszám: 06-30-828-2791

E-mail: info@mentaltuning.hu

Ügyfélszolgálat: 11:00-16:00 h-ig

Nyitvatartás:
NON-STOP

Megosztás

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe az idegrendszer működésében

2012.12.11.

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szerepe az idegrendszer működésében

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontos szereppel bírnak a központi idegrendszer működésében.

Ezek a tápanyagok részt vesznek az idegsejtek közti hírvivő anyagok, ún. neurotranszmitterek szintézisében, hatással vannak az idegpályák működésére, azok regenerációs képességére, illetve fontos szerepük van a neuronok működéséhez nélkülözhetetlen energiatermelő folyamatok megfelelő kivitelezésében is.

Nem megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitel esetén a fenti folyamatok zavarával és ezen keresztül az idegrendszer kóros működésével kell számolni.

Ilyen hiányállapotok könnyen kialakulhatnak finomított élelmiszerek fogyasztása esetén. A fehér lisztből készült termékek jelentősen kevesebb B-vitamint, ásványi anyagot (magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, szelént) tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült megfelelőik.

 

Tudatos táplálkozás hiányában több vitamin és ásványi anyag egyidejű hiánya jelentkezhet, ami enyhe esetben általános tünetek formájában mutatkozik meg. Ilyen például a fáradtság, idegesség, ingerlékenység, érzelmi labilitás, lehangoltság és az alvászavar. Súlyosabb tápanyaghiány esetén az idegsejtek közötti ingerület-átvitel komolyan károsodhat, ami mentális betegségekben, ezen belül legtöbbször szorongás és hangulatzavar képében, illetve a kognitív képességek hanyatlásában, demenciában nyilvánul meg.

vissza

Hozzászólások